Zorg, sport en welzijn: activiteiten mensen met beperking

Events Blog

Plezier en persoonlijke ontwikkeling door activiteiten voor mensen met een beperking

Een vrijetijdsbesteding in de vorm van sport en spel is belangrijk. Dit geldt zeker voor mensen met een beperking, omdat zij doorgaans al moeten inleveren op het uitvoeren van werkzaamheden en andere zaken die voor mensen zonder beperking een groot deel uitmaken van de dagelijkse routine. Activiteiten voor mensen met een beperking vergt een andere aanpak. Zo dient er rekening te worden gehouden met de mate waarin iemand verstandelijk beperkt is, het niveau van de ontwikkeling van de personen en de persoonlijke behoeften van de deelnemers. Ik schrijf over welke aanpassingen je kunt doen en welke spelletjes je kunt spelen, om de deelnemers een leuke ervaring en een kans op het ontwikkelen van hun vaardigheden te bieden.


Het begeleiden van activiteiten voor mensen met een beperking

Voor mensen die kampen met een verstandelijke beperking kan het spelen van spelletjes een fijne uitlaatklep zijn. Wanneer je het spel op de juiste manier begeleidt, dan zullen de deelnemers veel plezier ervaren. Voor veel personen met een geestelijke beperking zijn structuur en duidelijkheid erg belangrijk. Vereenvoudig bestaande spelregels in die mate, dat er een duidelijk doel overblijft. Wanneer een spel uit meerdere regels bestaat, leg dit dan stap voor stap uit. Zorg dat de eerste stap helemaal duidelijk is, voordat je verder gaat met een volgende stap. Als je dit te snel zou doen, dan kan er verwarring ontstaan en dat zal voor tegenstand zorgen. Doe duidelijk voor wat de bedoeling is en moedig aan wanneer het goed gaat. Wees vooral geduldig en probeer de deelnemers op een vriendelijke manier te sturen. Houd het vooral lekker simpel en zorg dat plezier voorop staat.


Activiteiten voor mensen met een beperking en ervaren

Ieder mens kan dingen ervaren. Om de zintuigen van de deelnemers te prikkelen, kun je kiezen voor een spelvorm waarbij horen, zien, proeven, ruiken of voelen centraal staat. Speel bijvoorbeeld geluidsfragmenten af en laat de deelnemers raden wat ze horen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met dierengeluiden of met geluiden van voertuigen. Ook kun je een aantal voorwerpen die je vooraf hebt getoond in een ondoorzichtige zak doen. Om de beurt mogen de deelnemers een voorwerp vastpakken en beschrijven wat ze voelen. Weten ze het juiste voorwerp te benoemen? Wanneer je besluit voor een sportieve activiteit te kiezen, dan is het raadzaam om te kiezen voor zachte materialen, zoals foamballen. Zorg ook dat er in de speelruimte geen obstakels staan, zodat er vrijuit bewogen kan worden. Overgooien of een bal op een doel schieten zijn enkele voorbeelden van simpelere sportvormen. Activiteiten voor mensen met een beperking kunnen positief bijdragen aan een plezierige ervaring en helpt bij het verminderen van eenzame gevoelens.

Voor vrijetijdsbesteding voor mensen met een beperking in Noord-Holland kijk je op LeekerweideGroep.

Delen  

25 januari 2018

Blog over evenementenbeheer

Het organiseren en beheren van evenementen ligt vaak bij een afdeling, of een bedrijf die gespecialiseerd is in evenementenbeheer. Een evenement organiseren, hoe groot of klein ook, kan behoorlijk wat organisatie kosten en daarom is het voor het in juiste banen leiden van een evenement, handig als je daar gespecialiseerd personeel voor hebt. Naast gespecialiseerde bedrijven. Denk aan de veiligheid rond evenementen maar ook andere aspecten zoals meubilering, reclame en promotie en ga zo maar door. Om het een en ander wat makkelijker te maken, ben ik deze blog begonnen waarin ik je van handige tips voorzie en links naar interessante bedrijven die jou kunnen helpen je evenement op touw te zetten.